Moedig voorwaarts voor meer effectiviteit

Vroeger was ik een bangbroek. Niet altijd, maar als ik mijzelf binnen een bepaalde groep meer wilde laten zien en horen dan ik daarvoor had gedaan, vond ik dat soms zó spannend en eng dat ik mezelf op die momenten met recht een bangbroek kon noemen. Ik had toen zinnetjes in mijn hoofd waarmee ik mezelf tegenhield om actie te ondernemen.
Ik kan hier legio voorbeelden van noemen. Zo heb ik vroeger bij vergaderingen gezeten waarvan ik tijdens het bespreken van een bepaald onderwerp of probleem een idee of oplossing had. Ik zweeg echter! En elke vergadering wanneer dat onderwerp of probleem weer werd besproken hield ik mijn mond. In die tijd was een van de zinnetjes in mijn hoofd ‘Alles wat ik kan en weet, kunnen en weten anderen ook. Daarom is alles wat ik te vertellen heb overbodig.’ Door me uit te spreken zou ik dus aandacht vragen voor iets waar niemand op zat te wachten.
Ik was elke vergadering wel verbaasd dat geen van mijn collega’s het idee of de oplossing naar voren bracht die ik in mijn hoofd. En wanneer iemand op een gegeven moment ‘mijn’ oplossing verwoordde, was ik weer verbaasd over de enthousiaste en verraste reacties van anderen hierop. Het bleek dat men helemaal niet wist wat ik wist en ook niet dacht wat ik dacht.

Dit hele proces heeft zich in meerdere vergaderingen en groepsverbanden herhaald. Jarenlang! Vreselijk frustrerend. Mijn hele lijf schreeuwde erom dat ik mijzelf eens liet horen, maar de angst won het elke keer.
Tot ik op een dag mij angst welkom heette en besloot om moedig voorwaarts te gaan, hoe eng ik het ook vond. Ik trok de stoute schoenen aan en vertelde tijdens de vergadering wat ik dacht. En ja, met rode oren, een bonkend hart en bezwete handen begon ik dat vaker te doen. Ik heb me een aantal technieken eigengemaakt waardoor ik zelfbewuster werd en groeide in zelfverzekerdheid. Beetje bij beetje viel er een zwaarte van me af waar ik me eerder niet bewust van was.

Dit alles geeft een heerlijk bevrijdend gevoel en een lichtere kijk op mijn werkelijkheid. Het maakt mijn communicatie effectiever en mijn handelen efficiënter. Het zorgt voor compassie en begrip voor eenieder die met belemmerende zinnen stoeit.
De technieken die ik me heb eigengemaakt pas ik nu toe in een professionele setting. Dat doe ik bij coachees die met me delen hoe zij zich door hun zinnen gehinderd voelen in het bereiken van hun doelen. Ik zie hoe zij op een gegeven moment hun angst omarmen en de stoute schoenen aantrekken. Ze worden stapsgewijs zelfbewuster, zelfverzekerder en effectiever in het bereiken van hun doelen. Ze vinden meer rust in wie ze zijn. Hoe mooi is dat?
Wil je graag samen werken aan een lichtere kijk op jouw werkelijkheid? Bel of mail me gerust.

Gerelateerde berichten

Test 1

Test 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua....

Lees meer
Test 2

Test 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua....

Lees meer
Test 3

Test 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua....

Lees meer